Εσπερίδα για την λίπανση στον Πλάτανο Κισσάμου

Ενημερωτική εσπερίδα με θέμα «Ορθολογική λίπανση των καλλιεργειών: ελιά και τομάτα» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 20/9/2012 στον Πλάτανο Κισσάμου, στα πλαίσια συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατάνου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις από τον γεωπόνο του Συνεταιρισμού κ. Χ. Ανουσάκη, και από πλευράς Ινστιτούτου από τον Δρ. Γ. Ψαρρά, για θέματα λίπανσης της ελιάς και τον κ. Κ. Τζεράκη για θέματα λίπανσης της τομάτας. Ο κ. Ανουσάκης αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συνεταιρισμού σχετικά με τις καλλιέργειές τους. Ο Δ/ντής του Ινστιτούτου Δρ. Κ. Χαρτζουλάκης τόνισε την πρόθεση του Ινστιτούτου να βοηθήσει σε όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του, με επιπλέον ενημερωτικές/εκπαιδευτικές δράσεις, αλλά και επιστημονική υποστήριξη για τη διευκρίνιση των αιτίων που δημιουργούν τα προβλήματα (π.χ. θάμπωμα των καρπών της τομάτας), ή την συμβολή στην αντιμετώπισή τους (π.χ. ασθένεια ίσκα της ελιάς).
Στις παρουσιάσεις του κ. Ψαρρά και του κ. Τζεράκη αναλύθηκαν οι βασικές αρχές της ορθολογικής λίπανσης των καλλιεργειών και τονίσθηκαν εναλλακτικοί τρόποι για μείωση του κόστους της λίπανσης, το οποίο με δεδομένα τα μειωμένα έσοδα των παραγωγών είναι πλέον δύσκολο να καλυφθεί. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει στο συγκεκριμένο θέμα η διενέργεια αναλύσεων φύλλων και εδάφους. Οι παρουσιάσεις έκλεισαν με αναφορά στο πρόγραμμα παροχής υπηρεσιών του Ινστιτούτου και την πρόσφατη αναβάθμιση με την προμήθεια του Κινητού Εργαστηρίου Αναλύσεων και σύγχρονου συνοδευτικού εξοπλισμού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση, όπου τέθηκε το πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσει να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία μεταξύ του Συνεταιρισμού και του Ινστιτούτου στο άμεσο μέλλον.

News01

 

 

new Logo

GoCitrus

ΕΣΠΑ-logo

 

  deficit-logoSmartPP

nt4d

Διαπιστευμένα Εργαστήρια Ελαιολάδου
oliveoil lab

service el

Olive FruitΕνημερωτικά φυλλάδια

Developed by: Dionissis Efstathiou: @ | www