Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωμεσογειακό πρόγραμμα PRIMA η ερευνητική πρόταση SUSTAINOLIVE, στην οποία συμμετέχει ως εταίρος το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου

Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωμεσογειακό πρόγραμμα PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area) το ερευνητικό έργο με τίτλο 'Καινοτόμες προσεγγίσεις για την προώθηση της αειφορίας των ελαιώνων στη Μεσόγειο' ('Novel approaches to promote the SUSTAINability of OLIVE groves in the Mediterranean') και ακρωνύμιο 'SUSTAINOLIVE', στο οποίο συμμετέχει ως επιστημονικός εταίρος από την Ελλάδα το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το έργο, που επιλέχθηκε για χρηματοδότηση (μαζί με άλλα δύο) ανάμεσα σε συνολικά 200 υποψήφια έργα που κατατέθηκαν στην ίδια ενότητα (Section 1), έχει Συντονιστή το Dr. Roberto García Ruiz από το Πανεπιστήμιο της Χαέν (Jaén) της Ισπανίας, συνολικό προϋπολογισμό 2.032.862 ευρώ και διάρκεια τέσσερα έτη. Από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου συμμετέχουν οι Δρ Βασίλειος Στουρνάρας (επιστημονικά υπεύθυνος), Δρ Γεώργιος Ψαρράς, Δρ Γεώργιος Κουμπούρης, Δρ Νεκτάριος Κουργιαλάς, Δρ Μίνα Καυκαλέτου και ο κ. Παναγιώτης Κάτσαρης. Ο προϋπολογισμός για το ΙΕΛΥΑ ανέρχεται σε 145.000 ευρώ.
Στην πρόταση συμμετέχουν συνολικά 22 εταίροι, μεταξύ των οποίων, 8 πανεπιστήμια και 4 ερευνητικοί φορείς από άλλες πέντε (5) μεσογειακές χώρες ως εξής: Ισπανία [Πανεπιστήμιο της Χαέν (Jaén), Πανεπιστήμιο της Γρανάδας (Granada), Πανεπιστήμιο του Πάμπλο ντι Ολαβίντε (Pablo de Olavide), Ινστιτούτο Ερευνών και Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, Ινστιτούτο της Ανδαλουσίας (Andalusia) για την Έρευνα και την Κατάρτιση στη γεωργία, αλιεία, τρόφιμα και βιολογική παραγωγή], Ιταλία [Πανεπιστήμιο της Πάρμας (Parma), Μεσογειακό Πανεπιστήμιο της Περιοχής της Καλαβρίας (Reggio Calabria), Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (Bologna)], Πορτογαλία [Πανεπιστήμιο της Εβόρα (Évora), Κέντρο Μελέτης και Προώθησης του Ελαιόλαδου στην περιοχή Αλεντέχο (Alentejo)], Μαρόκο [Πανεπιστήμιο του Αμπτελμαλέκ Εσαντί (Abdelmalek Essaadi)] και Τυνησία (Ινστιτούτο Ελαιοκομίας).
Κατά τη διάρκεια του έργου θα δημιουργηθεί νέα γνώση, θα αναπτυχθούν και θα αξιολογηθούν, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν την αειφορία στα διάφορα συστήματα ελαιοκαλλιέργειας της Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, θα αναπτυχθούν δράσεις με σκοπό τη διαχείριση των παραπροϊόντων της ελαιοκαλλιέργειας - κυρίως των ελαιοτριβείων - με τελικό σκοπό την αξιοποίησή τους στον αγροτικό τομέα. Επιπλέον, θα μελετηθούν, σε κάθε ελαιοκομική περιοχή που συμμετέχει στο πρόγραμμα, τα συστήματα καλλιέργειας, οι καλλιεργητικές πρακτικές και οι οικολογικές και κοινωνικοοικονομικές συνθήκες με στόχο να αναπτυχθούν κατάλληλες καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που θα επιτρέπουν την αειφορία και θα είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής. Από τις παραπάνω λύσεις οι πλέον ενδεδειγμένες θα κοινοποιηθούν σε όλους τους φορείς του ελαιοκομικού τομέα.

 
Developed by: Dionissis Efstathiou: @ | www