News - Announcements

Η Καλλιέργεια και Εμπορία Πορτοκαλιών στην Ελλάδα

Screen Shot 2021-05-13 at 09.36.28

 

Παρουσίαση αποτελεσμάτων προγράμματος ΠΟΠ Καλαμάτα

Μελέτη για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιολάδου «Καλαμάτα ΠΟΠ»

 

Δελτίο τύπου για διάθεση πιστοποιημένων ποικιλιών ελιάς στα φυτώρια

Δελτίο τύπου

Αίτηση για προβασικά μοσχεύμετα ελιάς

 

provasiko yliko

 

Αξιολόγηση υποψηφίων για συμμετοχή στο ερευνητικό πρόγραμμα ARTOLIO

Αξιολόγηση ελαιοτριβείων ENI MED ARTOLIO αποτελέσματα

Αξιολόγηση παραγωγών ENI MED ARTOLIO αποτελέσματα

 

 

2ο Newsletter του έργου SUSTAINOLIVE

 
 

Δελτίο τύπου για το έργο ESPERaspis

Δελτίο τύπου

 

Δελτίο Τύπου εναρκτήριας διαδικτυακής συνάντησης του έργου GoCitrus

Δελτίο Τύπου

 

Ερευνητικό Πρόγραμμα ARTOLIO

Σχετικά με το Ερευνητικό Πρόγραμμα ARTOLIO ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενημερώνει τους Έλληνες παραγωγούς ότι:

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αφορά σε 5 παραγωγούς και 2 ελαιοτριβεία του Νομού Μεσσηνίας. Η επιχορήγηση θα είναι 12.000 ΕΥΡΩ για τους παραγωγούς και 10.000 ΕΥΡΩ για τα ελαιοτριβεία, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των στόχων του ερευνητικού προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα οι 5 παραγωγοί που θα επιλεγούν τελικά να συμμετέχουν στο εν λόγω πρόγραμμα θα πρέπει να διαθέτουν αγροκτήματα με ελαιόδενδρα έκτασης τουλάχιστον ενός εκταρίου δηλαδή 10 στρεμμάτων, μη αρδευόμενα αλλά με δυνατότητα άρδευσης από κοντινό σημείο υδροληψίας. Τα χρήματα που θα δοθούν από το πρόγραμμα θα αφορούν στην εγκατάσταση αυτόματων συστημάτων άρδευσης και λίπανσης καθώς και αισθητήρων μέτρησης εδαφικών και περιβαλλοντικών παραμέτρων.

Για τα 2 ελαιοτριβεία που θα επιλεγούν να συμμετέχουν τα χρήματα που θα δοθούν αφορούν σε αυτόματα συστήματα μέτρησης ελαιοπεριεκτικότητας ή και αισθητήρες – αυτοματισμούς στην γραμμή παραγωγής. Τα ελαιοτριβεία που θα επιλεγούν, θα δεχθούν τον ελαιόκαρπο των παραγωγών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα εφαρμόζουν υποχρεωτικά συγκεκριμένο πρωτόκολλο κατά τη διαδικασία έκθλιψης του ελαιοκάρπου που θα προσκομίζεται από τους ανωτέρω ελαιοπαραγωγούς.
Για περισσότερες πληροφορίες παραγωγοί και ελαιοτριβείς του Νομού Μεσσηνίας μπορούν να απευθύνονται στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και στα τηλέφωνα 2721091984 / 2721029812 εργάσιμες μέρες και ώρες, αναζητώντας τον υπεύθυνο του προγράμματος κο Παναγιώτη Κάτσαρη.

https://www.facebook.com/ENICBCMed/?fref=mentions&__tn__=K-R

ARTOLIO

Ακολουθεί αναλυτική πρόσκληση και αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα σε μορφή PDF.

Κάτσαρης Παναγιώτης
Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος
ΕΛ.Γ.Ο. "ΔΗΜΗΤΡΑ"
Τμήμα Ελαίας & Οπ/κών Καλαμάτας
Λακωνικής 87 Τ.Κ 24100 Καλαμάτα
Τηλ: 27210 91984, 27210 29812
Φαξ: 27210 27133

 

Ανακοίνωση εκλογώνγια ανάδειξη μελών του ΕΣΙ του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου

Ανακοίνωση

 

Εναρκτήρια συνάντηση του Διαμεσογειακού προγράμματος (ENICBC MED) ARTOLIO

Δελτίο Τύπου

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Τμήμα Ελαίας Καλαμάτας

Πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτέμβρη διαδικτυακά λόγω των συνθηκών του COVID 19 το εναρκτήριο meeting του Διαμεσογειακού προγράμματος (ENICBC MED) ARTOLIO (Profitable and Sustainable artisanal olive oil industry in the Mediterranean), προϋπολογισμού 2,7 εκατομυρίων €. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 10 φορείς από 7 Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ιορδανία, και Ισραήλ). Στο πρόγραμμα για τα επόμενα 3 έτη θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε όλες τις προαναφερόμενες χώρες και στη Μεσσηνία. Μεταξύ των δράσεων προβλέπονται και επιχορηγήσεις 80.000 € σε Αγρότες και Ελαιοτριβείς για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, από το τμήμα Ελαίας Καλαμάτας. Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί αναλυτική ανακοίνωση με τις προϋποθέσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή αγροτών και ελαιοτριβέων στο εν λόγω πρόγραμμα.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος
Κάτσαρης Παναγιώτης
Γεωπόνος Βιοτεχνολόγος

 

Newsletter

 

Ανακοίνωση εκλογών για την ανάδειξη ενός μέλους του ΕΣΙ του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου

Ανακοίνωση εκλογών για την ανάδειξη ενός μέλους του ΕΣΙ του Ινστιτούτου ΕλιάςΥποτροπικών Φυτών και Αμπέλου.

 

Ημερίδα για τα αρωματικά φυτά της Κρήτης

Δελτίο τύπου

Πρόσκληση - Πρόγραμμα

 

Νέο ερευνητικό έργο του ΙΕΛΥΑ SmartPP

Εγκρίθηκε για χρηματοδότηση το ερευνητικό έργο «Έξυπνα διαγνωστικά εργαλεία και βάση δεδομένων για την υποστήριξη της φυτοπροστασίας ακριβείας σε κηπευτικές καλλιέργειες της Κρήτης 'SmartPP'»

 

Ετήσια συνάντηση του έργου NT4D

Δελτίο τύπου για την συνάντηση

 

Προσδιορισμός ελαιοπεριεκτικότητας του ελαιόκαρπου για προγραμματισμό συγκομιδής

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ                               
Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου    Χανιά, 27-09-2019
e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Προσδιορισμός ελαιοπεριεκτικότητας του ελαιόκαρπου για προγραμματισμό συγκομιδής

Το εργαστήριο Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, που εδρεύει στα Χανιά, ανακοινώνει ότι παρέχει στους παραγωγούς υπηρεσίες προσδιορισμού ελαιοπεριεκτικότητας του ελαιόκαρπου για να μπορούν να αποφασίσουν πότε είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής. Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα παρέχει αποτελέσματα σε χρονική διάρκεια δύο εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του δείγματος.
Ο βαθμός ωριμότητας του ελαιοκάρπου κατά τη συγκομιδή αποτελεί σημαντικό παράγοντα, τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του ελαιολάδου. Η κατάλληλη εποχή συγκομιδής διαφέρει από χρονιά σε χρονιά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, το φορτίο καρποφορίας των δέντρων και άλλους παράγοντες οπότε δεν είναι σωστό να συγκομίζουμε την ίδια ημερομηνία κάθε χρόνο. Οι ελαιοπαραγωγοί, γνωρίζοντας την ελαιοπεριεκτικότητα σε κάθε χωράφι τους, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συγκομιδή την κατάλληλη χρονική περίοδο, συνυπολογίζοντας βέβαια και παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου. Η καθυστερημένη συγκομιδή για αύξηση της ποσότητας ελαιόλαδου οδηγεί σε ποιοτική υποβάθμιση και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν προσφέρει ούτε σημαντική ποσοτική αύξηση οπότε πρέπει να αποφεύγεται.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 28210 83435 και στο e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it κυρία Χρυσή Σεργεντάνη.

 

Σεμινάριο “Προχωρημένο εργαστήριο χαρτογράφησης ζιζανίων ως εργαλείο της οικολογίας φυτών και της διαχείρισης ζιζανίων“

Το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, συμμετείχε ως εταίρος στον Σεμινάριο "Προχωρημένο εργαστήριο χαρτογράφησης ζιζανίων ως εργαλείο της οικολογία φυτών και της διαχείρισης ζιζανίων" που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2019. Η γλώσσα του Ανωτέρου Εργαστηρίου ήταν τα Αγγλικά.
Το Ινστιτούτο, συνέβαλε στις δράσεις του εργαστηρίου, με την διάθεση του αγροκτήματος με την Εθνική Συλλογή Εσπεριδοειδών για της ανάγκες της πρακτικής άσκησης των συμμετεχόντων. Στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Ινστιτούτου, Δρ. Ανδρέας Ντούλης, παρουσίασε τις ερευνητικές δραστηριότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές του Ινστιτούτου.
Κατά την πρακτική άσκηση του σεμιναρίου, ο Ερευνητής εσπεριδοειδών Δρ. Ζιώγας Βασίλειος, καλωσόρισε και ξενάγησε τους συμμετέχοντες στην Εθνική Συλλογή Εσπεριδοειδών του Ινστιτούτου ενημερώνοντας τους σχετικά με την ύπαρξη και τη σημασία της στην εσπεριδοκαλλιέργεια.
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε ταυτοποίηση ζιζανίων που αναπτύσσονται στον χώρο της Εθνικής Συλλογής Εσπεριδοειδών του ΙΕΛΥΑ με την χρήση σύγχρονων τεχνολογιών ενώ πραγματοποιήθηκε και επίδειξη πτήσης μη επανδρωμένου ιπτάμενου μέσου (drone) για τον σκοπό αυτό. Στα πλαίσια του σεμιναρίου τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ερευνητικών φορέων για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των μη ενδημικών ζιζανίων, μέσω της δημιουργίας ενός διεθνούς παρατηρητηρίου με τη συμμετοχή και του ΙΕΛΥΑ.

pic1

 

pic2

 

pic3

 

pic4

 

 

 

Διεθνής Ενημερωτική εκδήλωση στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) σχετικά με το αρδευτικό νερό και την κλιματική αλλαγή

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τρίτη 3/9/2019 (ώρα 10:00 – 16:00), στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου στα Χανιά (αίθουσα Νικόλαος Ψυλλάκης) θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν νέες τάσεις στη διαχείριση του αρδευτικού νερού, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση στην ελαιοκαλλιέργεια. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν ως ομιλητές διακεκριμένοι Ερευνητές από Ερευνητικά Ιδρύματα του Ισραήλ και της Ιορδανίας [Agricultural Research Organization (ARO), Ισραήλ και National Agricultural Research Center (NARC), Ιορδανία], καθώς και η ερευνητική ομάδα του ΙΕΛΥΑ. Ενδεικτικά, θα παρουσιαστούν οι νέες τάσεις στην εφαρμογή ελλειμματικής άρδευσης στην ελιά, νέες τεχνολογίες για τον καθορισμό του υδατικού στρες των ελαιοδένδρων, αποτελέσματα από την χρήση αστικών αποβλήτων και κατσίγαρου σε ελαιώνες και θέματα που αφορούν τη χρήση νερού χαμηλής ποιότητας για την άρδευση της ελιάς. Το αναλυτικό πρόγραμμα των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του ΙΕΛΥΑ (www.nagref-cha.gr). Η Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 

Επίσκεψη της διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Iνστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου για πιστοποιημένο φυτωριακό υλικό ελιάς

Επίσκεψη της διοίκησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Iνστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών
Φυτών και Αμπέλου για πιστοποιημένο φυτωριακό υλικό ελιάς

Δελτίο τύπου

Επίσκεψη ΕΛΓΟ για δτ

 

Ενημερωτική εκδήλωση στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου σχετικά με τη χρήση του εργαλείου SQAPP για τον προσδιορισμό των ιδιοτήτων γεωργικών εδαφών

Δελτίο τύπου

Πρόγραμμα εκδήλωσης

 
<< Start < Prev 1 2 3 4 Next > End >>

Page 1 of 4
Developed by: Dionissis Efstathiou: @ | www